Waar kan een pro deo advocaat personen- en familierecht u bij helpen?
In onze privélevens nemen we (emotionele) beslissingen waarvan we soms pas veel later de gevolgen kunnen inzien. Bovendien kunnen de omstandigheden van de ene op de andere dag drastisch veranderen. En dat roept vragen op, vaak ook juridische. Blijf er niet mee zitten, maar roep de deskundige hulp in van een pro deo advocaat personen- en familierecht.
Huwelijk, Geregistreerd Partnerschap & Samenwonen
Staat u op het punt om te gaan trouwen, een geregistreerd partnerschap aan te gaan of te gaan samenwonen? Allereerst van harte gefeliciteerd! Er staat u ongetwijfeld een spannende, feestelijke tijd te wachten. Het laatste waar u nu mee bezig wilt zijn, is administratief-juridische rompslomp. En toch is het belangrijk om goed na te denken over de juridische gevolgen van de gekozen samenlevingsvorm. De keuze voor een bepaalde samenlevingsvorm is namelijk van groot belang indien u op een later moment onverhoopt uit elkaar gaat. Vooral als er kinderen worden geboren of als u een eigen woning of onderneming hebt, dan kan de impact erg groot zijn. Neem daarom contact op met een pro deo advocaat personen- en familierecht en laat u tijdig adviseren.
Echtscheiding
Het verbreken van de relatie, of dit nu een huwelijk is of niet, moet goed geregeld worden. In het geval van een huwelijk, kan de echtscheiding worden aangevraagd op eenzijdig verzoek of op gemeenschappelijk verzoek. Een geregistreerd partnerschap moet ontbonden worden. Andere onderwerpen waarover beslist moeten worden, zijn: verdeling van de (huwelijks)goederengemeenschap, boedelscheiding, afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden en pensioenverevening. Een pro deo advocaat personen- en familierecht biedt professionele begeleiding en behartigt uw belangen.
Omgangsregeling
Eén van de belangrijkste onderwerpen waarover tijdens de scheiding beslist moet worden, is de omgangsregeling tussen ouders en kinderen. De omgangsregeling bevat de regels over de omgang met de kinderen. De ‘verzorgende ouder’ wordt hierin aangewezen en daarnaast kan er worden vastgelegd hoe vaak de kinderen bij de ‘niet-verzorgende ouder’ zullen zijn. Wijziging van de omgangsregeling kan slechts met instemming van beide ouders. Ook kan er gebruik worden gemaakt van bemiddeling en kan de beslissing bij de rechter worden neergelegd. Laat u door een pro deo advocaat personen- en familierecht goed voorlichten over dit belangrijk onderwerp.
Partneralimentatie & Kinderalimentatie
Tijdens de (echt)scheiding moet ook beslist worden over de alimentatie. Partneralimentatie houdt in: de partner die na de scheiding niet genoeg verdient om in het eigen levensonderhoud te voorzien, heeft het recht om hierin geholpen te worden door de andere partner. Kinderalimentatie houdt in: ondanks dat de ouders na de scheiding beiden financieel verantwoordelijk blijven voor de kinderen, zal in veel van de gevallen één van de ex-partners worden aangewezen als ‘verzorgende ouder’, daar zullen de kinderen de hoofdverblijfplaats hebben. De ‘verzorgende ouder’ heeft meer kosten en daarom heeft deze het recht om kinderalimentatie te ontvangen van de andere ouder. Aangezien financiële situaties nogal eens wijzigen, is het verstandig om op een later moment de alimentatieverplichting te laten herberekenen. Laat u zo snel mogelijk adviseren door een pro deo advocaat personen- en familierecht om te weten waar u aan toe bent.